Henry Kissinger 'ulus devlet'lere dikkat çekti

Henry Kissinger 'ulus devlet'lere dikkat çekti

CNN Turk - 19 Kasım, 2007 21:57:00 (TSİ)

Amerika Birleşik Devletleri'nin dış politikası üzerinde en etkili isimlerinden biri olan Henry Kissinger, jeopolitik atmosferin değişmekte olduğunu söyledi. Ulus devlet sisteminin çöktüğünü belirten Kissinger, bunun bir tehdit olduğunu ifade etti.

Wall Street Journal gazetesine konuşan Kissinger, uluslararası politikaya dair vizyonunu anlatırken, ABD ile Avrupa arasında felsefi farklılıklar oluşmaya başladığına dikkat çekerek, Ortadoğu ve Asya'da batı karşıtlığının daha geniş bir ortak payda olduğunu belirtti.

"ABD'nin bir sonraki başkanı kim olursa olsun, yeni yönetim, sırf başkanın adı değişti diyen, ilişkilerin düzeleceğine inanırsa büyük hayal kırıklığına uğrar" diyen
Kissinger, dünyada 300 yıldır bilinen ulus devlete dayalı sistemin çöktüğünü ifade etti.

Kissinger, "Avrupa'da ulus devlet zayıflıyor. Sadece Rusya, ABD ve Asya'da klasik formunu koruyor. Bu da uluslararası istikrar için Nazi Almanyası ve Sovyetler Birliği'nden daha büyük tehdit" dedi.

"ABD ve Avrupa terörle mücadele gibi önemli dış politika konularında birbirinden ayrılıyor. Bunun ardında her iki tarafın halkından isteyebileceği fedakarlık derecesi yatıyor" diyen Kissinger, Avrupa'nın halkından daha fazla fedakarlık bekleyemeyeceği için yumuşak güce yöneldiğini, bunun da ABD ve AB arasında olası bir mutabakatı zora soktuğunu söyledi.

Ortadoğu ve Asya'da milliyetçilik hala önemli bir güç olduğunu kaydeden Kissinger, batı karşıtı İslam'ın kendisini daha çok gösterdiğini belirtti.

BM'nin yeniden oluşturulması gereken bir kurum olduğunu ifade eden Kissinger, "Konsey, Hindistan, Japonya, Brezilya ve Almanya gibi ülkeleri bünyesinde barındırmadığından, uluslararası toplumun gerçekliklerini yeterince temsil etmiyor" dedi.

Washigton'da siyaset anlayışının değiştiğini kaydeden Kissinger, ABD kongresinde Amerikan çıkarlarını uzun süreli gözeten senatörlerin bulunmadığını belirtti.

Kissinger, senatörlerin bir sonraki seçimlere odaklanmak gibi kısa vadeli siyasi hesaplar peşinde olduğunu söyledi.

No comments: